Twitter

Follow Ep_Meijer on Twitter

woensdag, november 15, 2006

BOL of BOG?

Aan de Minister van Oeverloze Zaken en Andere Aangelegenheden Die Wij Van Belang Achten,

Hare Excellentie,

Aangezien ons ministerie er ook dit jaar wederom niet in zal slagen om een sluitende begroting te presenteren, heb ik op uw verzoek het plan onderzocht om lucht voortaan te belasten.
Welnu, deze BOL (Belasting Op Lucht) zou uniek zijn in de wereld, maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat Nederland hiermee zijn faam als trendsetter andermaal zou bevestigen. Vele landen zullen ons wellicht volgen. Anderzijds wil ik u er nadrukkelijk op wijzen dat de heffing naar rato dient te geschieden. Een topsporter consumeert immers meer lucht dan een bejaarde. Kortom, het is niet alleen zaak de bezigheid van de belastingbetaler mee te wegen, maar tevens diens leeftijd. In de praktijk zou dat weliswaar tot de administratieve rompslomp leiden die u en alle ambtenaren op dit ministerie aan het werk houdt, maar de invoering zou complex, en belangrijker nog, tijdrovend zijn. Derhalve wil ik u voorstellen het huidige systeem geheel en al overboord te zetten en voortaan nog slechts het gewicht van de belastingbetaler in aanmerking te nemen. Zoals u weet, wordt dit systeem reeds bij de wegenbelasting toegepast, zodat er bij invoering geen grote obstakels te verwachten zijn. Waarom nog op het inkomen gelet? Burgers hebben het niet graag als men aan hun portemonnee komt. Een BOG (Belasting Op Gewicht) daarentegen zal als rechtvaardig ervaren worden. Immers, mensen met meer gewicht ademen meer dan dunne, ze teisteren de stoepen en de wegen van dit land significant meer dan hun minder omvangrijke medeburgers en ze eisen ook meer van het overheidsmeubilair, dat dientengevolge sneller moet worden afgeschreven.
Overigens hoop ik niet dat u zich vanwege uw postuur persoonlijk gegriefd voelt door dit voorstel. Het is een publiek geheim dat de draagbalken van uw kamer bij uw aantreden verstevigd dienden te worden. Dat soort extra kosten zijn nu juist in het geding. Ik hoop dan ook dat u de materie objectief zult willen beschouwen.

Met de meeste hoogachting,

Sicco de Quadsteniet, topambtenaar (63,2 kg, zonder kleren)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het wordt bijna ééntonig maar eh...hij is weer geweldig!!!
Bij BOL dient men overigens dan óók weer rekening te houden met amechtige personen. Dat is een ware aanslag!

Ep Meijer zei

Amechtige personen krijgen dispensatie tenzij ze kettingroker zijn. Glasblazers daarentegen worden extra aangeslagen.
Dank je, trouwens. Leuk, die aanslag.