Twitter

Follow Ep_Meijer on Twitter

zaterdag, december 30, 2006

Boer Krelis en de Heilige Huisjes

’s Nachts ligt boer Krelis maar te woelen. Hij meent vreemde geluiden te horen op het land. Boze stemmen ook. Misschien, denkt hij, is het toch waar wat je soms in griezelfilms ziet en zijn de doden zombies geworden.

Als de wekker gaat, bedenkt boer Krelis zich dat hij chagrijnig wordt van slaapgebrek. Gelukkig is er één troost: zijn wapenarsenaal is inmiddels aanzienlijk uitgebreid.
‘Eerst maar eens de koei’n melk’n,’ mompelt hij en schiet zijn overall aan.
Op weg naar de koeienstal spitst hij de oren. De dagen zijn nog maar net begonnen te lengen, de duisternis ligt op dit vroege uur als een stolp over het land. Niets, behalve het zoemen van de generator. Waarschijnlijk heeft hij zich de geluiden en de stemmen verbeeld.

Een tl-buis knippert en Bertha 2 blijkt ontstoken uiers te hebben. In de varkensstal is de schimmel op de muren weer erger geworden. Bovendien scheurt de zak als hij de beesten voert.
‘Ook dat nog,’ mompelt boer Krelis.

Terwijl hij voor zijn ontbijt een heel witbrood met bloedworst en reuzel wegwerkt, wordt het buiten langzaam licht. Intussen zijn de boze stemmen er weer. Of is het de wind? Wat het ook is, het moet afgelopen wezen. Boer Krelis slaat zo hard op de tafel dat zijn Delftsblauwe bord omhoog komt en bij het landen breekt. Bij het opruimen snijdt hij zich in een vinger. Boer Krelis verbindt de wond met een zakdoek en beent het land op.

Zijn mond valt open. Er zijn tempelachtige bouwsels verrezen. Ze hebben namen, ontdekt boer Krelis, dichterbij gekomen: ‘Het Koningshuis’, ‘De Holocaust’, ‘Pedofilie’, ‘Geloof’.
‘Wat zull’n we godverdomme nou belev’n,’ mompelt boer Krelis.
Ineens komt er een schriel mannetje tevoorschijn gesprongen.
‘Hier maken wij dus geen grapjes over. Begrepen, agrariër? Aangenaam trouwens. De Quadsteniet is de naam, ingenieur, Sicco. Ik ben hier omdat het maar eens uit moet zijn met die zogenaamde satire.’
‘Is dat zo?’ vraagt boer Krelis.
‘Inderdaad, agrariër. Zo is het smakeloos om ons staatshoofd in één adem te noemen met een despoot.’
‘Weet u wat u moet doen?’ vraagt boer Krelis.
‘Mijn beste agrariër, ik zou het werkelijk niet weten.’
‘Renn’n,’ zegt Boer Krelis, ‘renn’n voor uw lev’n, want ik ga mijn Leopard II hal’n.’

1 opmerking:

Anoniem zei

Het is simpel, Boer Krelis for president. Zonder onderscheid des persoons laat hij eenieder draven. Hoe despotisch kan men zijn?