Twitter

Follow Ep_Meijer on Twitter

dinsdag, januari 16, 2007

Wat moeten we met de dommeldroef?

In deze tijd van oplopende kosten en toenemende regelgeving kan het voor de moderne veehouder geen kwaad om zich te bezinnen op wegen om het rendement te vergroten. Meat Magazine zet de voor- en nadelen van het houden van dommeldroefs op een rijtje.

+ Meer melk, meer vlees
Dommeldroefs wegen zoals bekend ongeveer vier maal zoveel als een koe. De opbrengst is navenant groot, zowel in termen van vlees als melk. Grote delen van de dommeldroef hebben echter een dermate vervelende nasmaak, dat zelfs de Nederlandse huisdieren er hun neus voor ophalen. Derhalve zit er niets anders op dan het vlees naar Derde Wereldlanden te exporteren. De melk van de dommeldroef daarentegen zou zelfs Joris Driepinter doen likkebaarden. Voordeel van de dommeldroef is ook dat de hoorns uitstekend als kapstok kunnen dienen. Slimme veehouders sluiten dan ook deals met bouwmarkten in de stad. In het land van herkomst worden de hoorns in vermalen toestand als afrodiasicum gebruikt, maar daar lijkt in ons land slechts een marginale markt voor te bestaan.

- De kost gaat voor de baat uit
Met de tragedie in Beetsterhelling, waarbij acht dommeldroefs in de aarde verdwenen nog vers in het geheugen, kunnen we er niet omheen: dommeldroefs zijn zwaar. Het houden stelt dan ook hoge (bouwkundige) eisen aan stallen en weilanden. In vele gevallen zullen de huidige fundamenten niet blijken te voldoen, terwijl ook het land doorgaans zal moeten worden aangepakt.

+/- Stank voor dank
Een dommeldroef produceert dagelijks gemiddeld 50 kilogram sterk geurende mest. Dit nadeel is tegelijk een voordeel. De parfumindustrie is zeer geïnteresseerd. Bovendien kan met dommeldroefmest vrij eenvoudig biogas geproduceerd worden. Wel oppassen, want het goedje ontbrandt al bij een temperatuur van 55 graden Celsius.

- Constante zorg
Als dommeldroefs met rust gelaten worden, dommelen ze in en worden ze droef (en met zure melk) wakker. Hoe dan ook wil een dommeldroef eigenlijk permanent opgepept worden, want het dier neigt naar depressiviteit. Het inzetten van kliniclowns lijkt aan te bevelen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Brrr, doe mij mijn kippetje maar...