Twitter

Follow Ep_Meijer on Twitter

maandag, maart 26, 2007

Negatief reisadvies

Niet voor ieder wezen gaat het leven even snel. Een vlieg bijvoorbeeld ziet uw hand in slow motion aankomen en heeft alle tijd om met twee harige poten in de neus een goed heenkomen te zoeken.

Het kan extremer. Er bestaan schepsels voor wie een menseneeuw niet meer dan een tel voorstelt. Het is met gepaste trots dat de vorsers van Graaf, Spit & co het bestaan onthullen van een levensvorm die ieder voorstellingsvermogen te boven gaat.

Lang heeft de mensheid gedacht dat het om bergruggen op de bodem van de oceanen ging. In werkelijkheid zijn het organismen die vanwege hun kolossale afmetingen zo’n trage stofwisseling hebben dat het lijkt alsof ze dode materie zijn.

Niets is minder waar. Sinds de tsunami van tweede Kerstdag 2004 zijn wetenschappers eens beter onder het wateroppervlak gaan kijken. Wat blijkt: de enorme vloedgolven van 26 december 2004 zijn veroorzaakt door een bergrug in de Stille Oceaan die zich als het ware op zijn kant draaide. De meeste onderzoekers houden het op een zeebeving. Wat een sufferds. De vorsers van Graaf, Spit & co hebben andermaal verder gekeken dan de eigen neus lang is.

7 december 1941. Tijdens de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor belandt een bom via een schoorsteen in de munitieruimen van het slagschip de Arizona. De klap is zo hevig dat meer dan duizend matrozen op slag de dood vinden.

Je hoeft geen genie zijn om het verband te zien: zoals gezegd gaat de tijd erg traag in de wereld van de wezens die doen alsof ze onderzeese bergruggen zijn. Er is één probleem: ze kunnen kennelijk niet tegen lawaai. Als een luid geluid de rust verstoort, draaien ze zich net als mensen in hun slaap om, zij het vertraagd. De tsunami van 2004 is dan ook niets anders dan een rechtstreeks gevolg van de ontploffing op de Arizona 63 jaar eerder.

6 augustus 1945. ’s Werelds eerste atoombom detoneert boven Hiroshima met een kracht van ruim 13 kiloton TNT. 140.000 mensen sterven in een tel.

9 augustus 1945. De Amerikanen doen er nog een schepje bovenop en gooien een tweede atoombom, ditmaal met een kracht van 21 kiloton, op Nagasaki. Ongeveer 40.000 mensen vinden in een oogwenk de dood. Pech voor hun dat het primaire doelwit, Osaka, net onder een dik wolkendek ligt.

Voorlopig raden de vorsers van Graaf, Spit & co eenieder aan om gebieden rond de Stille Oceaan te mijden. Belegt u intussen in alles wat waterdicht is.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Rrrr...fijn dat je me nu hebt opgezadeld met het bestaansrecht van dit enorme monster...in mijn hoofd.
groet van Anne

Anoniem zei

Ah, EINdelijk is de lokatie van Kerberos gevonden! Dat biedt perspectieven! Als Graaf nu maar geen familie is van Van der G. want dan staat de hellehond meteen op de lijst van de beschermde diersoorten.

Ep Meijer zei

Wees gerust, Jolie, 'Graaf' komt van het werkwoord 'graven'. Voor 'spit' geldt mutatis mutandis hetzelfde.

Anoniem zei

Een erg euh...geruststellende gedachte.

Not.

Anoniem zei

Ja nee Ep, dat begreep ik hoor ;)