Twitter

Follow Ep_Meijer on Twitter

woensdag, mei 02, 2007

Dood aan de dood

Overlijden, doodgaan, verscheiden, aan zijn eind komen, het loodje leggen, heengaan, stijf worden, het tijdelijke met het eeuwige verwisselen, het hoekje omgaan, hemelen, ter ziele gaan, de Styx oversteken, het paradijs betreden, Petrus een hand geven, zijn Schepper ontmoeten, naar de eeuwige jachtvelden reizen, voor eeuwig rusten, het stoffelijke vaarwel zeggen, aan de laatste reis beginnen, het afleggen, van de aardse last bevrijd worden, zich naar de laatste rustplaats begeven, met de pootjes omhoog gaan liggen, in Gods schoot wederkeren, het hemelrijk betreden, door de Heer bij de hand genomen worden. Magere Hein ontmoeten, de wormen voeren, compost vormen, het einde beleven, de pijp uitgaan, je kont vaarwel kussen, groene zoden van de onderkant bekijken. Dag met het handje zeggen, uitvaartondernemingen werk bezorgen, de consumptie van koffie met cake omhoog jagen, ervoor zorgen dat verre familieleden elkaar nog eens zien.

Er zullen maar weinig woorden zijn met zoveel synoniemen als sterven. Logisch, wij mensen hebben de gewoonte om wollig met pijnlijke onderwerpen om te gaan. De dood is zo’n pijnlijk onderwerp.

Toch bestaat de dood niet eens echt.

Ziet u, dat de mens sterflijk is, noemt men in de wetenschap een axioma. Dat is een stelling die waar is tot het tegendeel bewezen wordt. Je kunt niet beweren dat de mens per definitie dood gaat, want in theorie maken we allen kans op het eeuwige leven. Het probleem is dat we onderweg met toeval te maken krijgen. De dood ligt overal in hinderlaag om de logica een loer te draaien. Wetenschappelijk bewezen of niet, we kunnen er gevoeglijk van uitgaan dat wij allen aan het eind van ons leven de laatste adem zullen uitblazen.

Gelukkig bevestigen uitzonderingen de regel. Wie schrijft, die blijft, niet waar?

1 opmerking:

Anoniem zei

Valt ook dat niet onder axioma? Whatever, blijf gewoon nog maar een flinke tijd.
Strak plan.