Stoelraspen is voor Nederland decennialang goed geweest voor een karrenvracht aan vanzelfsprekend Olympisch eremetaal. Maar nu, met iets meer dan een jaar te gaan tot Bejing, lijkt de klad erin te zitten. Nog niet één Nederlandse stoelrasper heeft zich zelfs maar weten te kwalificeren.
Zelfs tijdens de World Cup in Antibo, waar de dit seizoen oppermachtige Oppersileziërs wegens sponsorperikelen ontbraken, stond er niet één kernploeglid op het ereschavot. Sterker nog, de best geklasseerde Oranjeklant vinden we pas op de 9-de plaats terug: Jaap Schellings, met een in het hedendaagse stoelraspen astronomische achterstand van 47,3 punten op de nummer 1, de Fin Kilufiramukihailukili. Nog niet eens zo heel lang geleden werd Finland als een ontwikkelingsland beschouwd op het gebied van stoelraspen. Nu moeten onze jongens buigen, diep buigen, niet alleen voor Pelle Kilufiramukihailukili, maar ook voor dé verrassing van het toernooi, Lasse Vistilakulivurimilalasisidodoreremimi, die, met onder andere een perfecte score en daarmee een baanrecord in de categorie ‘eikenhout’, een vijfde plaats in het algemeen klassement voor zich opeiste. Nog even en we mogen in het internationale circuit nog slechts met drie stoelraspers aan de start verschijnen, wat voor het eerst zou zijn sinds 1954…
Wat is er aan de hand, hoe kan een stoelraspgrootmacht als Nederland ineens achterop raken?
De wet van de remmende voorsprong, zou je zo zeggen. Daarbij zijn de Nederlandse stoelraspers gewoon verwend. Halfgoden, kunnen ze zich wanen. Waar zouden ze zich nog voor inspannen? Ze hebben immers alles al gewonnen wat er te winnen valt en ze zijn toch al miljonair.
Nee, liefhebbers van de stoelraspsport, deze kwestie zit eens niet tussen de oren. In werkelijkheid is sprake van een ingenieuze val, die met meedogenloze precisie is gezet.
Weet u het nog? In januari van dit jaar tekende de KNSRB een lucratief contract met raspleverancier Spony. Is dat niet het bedrijf, zult u zich afvragen, dat een paar maanden later overgenomen werd door een groep durfinvesteerders? Correct. En raad eens waar deze club na enig onderzoek statutair gevestigd blijkt? Juist, Oppersilezië.
1 + 1 = 3.
Het is een complot. We krijgen doodleuk ondeugdelijk materiaal geleverd. Onze raspen zijn een ramp. Hoe zei de inmiddels helaas overleden legende Rinus Krichels het ook alweer? 'Stoelraspen is oorlog.' Dat is wellicht wat overdreven. Feit is dat onze nationale eer op het spel staat. Het wordt tijd dat minister van Onoranje Zaken Maxime Verhagen eens werk maakt van zijn jongensdroom en de ambassadeur van Oppersilezië eindelijk ter verantwoording roept.
zaterdag, mei 19, 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten