Twitter

Follow Ep_Meijer on Twitter

maandag, mei 28, 2007

Pinkpop & Play-off

Twee dingen vallen vandaag op. Eén: op de Pinkpop-campings is dit jaar opvallend veel gestolen. Twee: de op alle fronten verliezende coach Van Gaal geeft de scheidsrechters de schuld.

Waar ga je nu voor naar een popfestival? Niet om met een slaapzak, een föhn, een pannenset en een toilettas in de armen te gaan headbangen op je favoriete band. Natuurlijk laat je dingen in de tent liggen, slechts door een rits gescheiden van grijpgrage vingers. Kampeerders zijn solidair, ze doen het allen zo, dus gaat het doorgaans goed.

Over naar het voetbal. Hoewel de experts het erover eens zijn dat AZ dit jaar veruit de beste ploeg was, heeft het speeltje van Dick Scheringa op alle fronten naast de pot gepiest. Coach Louis van Gaal weet het zeker: er is sprake van een complot, de topploegen worden bevoordeeld. Of het nu in de UEFA-cup, de beker of de competitie was, altijd nam de scheidsrechter op een cruciaal moment in de wedstrijd een beslissing in het nadeel van AZ en werd de overwinning door Werder Bremen, Excelsior en tot tweemaal toe Ajax gestolen.

Van Gaal heeft nog gelijk ook. Wat hij echter vergeet is dat de arbitrale dwalingen tijdens wedstrijden van AZ over een heel seizoen genomen ongeveer even vaak voordeel als nadeel zullen hebben opgeleverd. De invloed van de scheids hoort nu eenmaal bij het spelletje; soms zit het mee, soms zit het tegen, want de bal is rond. Omdat het Pinksteren is, hebben we niet eens zoveel fantasie nodig om voetbal als een metafoor voor de tombola van het leven te zien. De scheids staat dan natuurlijk voor God, wiens wegen uit de aard der zaak ondoorgrondelijk zijn.

Kortom, als een soort eigentijdse Job (of Don Quichotte, zo u wilt), neemt Louis van Gaal het tegen hogere machten op. Laten we er hem dankbaar om zijn.

Maar wat, zult u zich terecht afvragen, heeft een voetbaltrainer in vredesnaam met de toegenomen diefstal tijdens Pinkpop te maken? Twee dingen. Eén: zonder bezit geen diefstal. Twee: het ligt er maar net aan waarop iemand zich blindstaart. Waarom komen de dieven bijvoorbeeld niet op het idee om meteen de hele tent mee te nemen, die kun je toch ook op marktplaats verkopen?

1 opmerking:

Anoniem zei

Sportpopverdwazing ten top, kan niet anders.
Scheids synoniem voor God, Sunnyoby gaat de curus doen in Augustus...Het begin is er!