Follow Ep_Meijer on Twitter

maandag, april 23, 2007

De bal is rond

Excelsior – AZ

Ondanks 2000 meegereisde supporters vonden Van Gaal en zijn tenslotte toch te onervaren recruten hun Waterloo op Woudestein. Met de titel voor het grijpen schoot de kramp in het speeltje van Dirk Scheringa. Het vrijuit spelende Excelsior counterde voor rust al freewheelend naar 2-0. Simon Cziommer, die tot dan doe alleen maar vanwege zijn opzichtige schwalbes opgevallen was, gaf na de 2-0 uiting aan de frustratie van de Alkmaar-Zaanstreekcombinatie door de bal buiten het stadion te jagen (wat niet eens zo’n kunst is op Woudestein). Het kwam hem op zijn tweede gele kaart, en dus rood, te staan. In de daaropvolgende commotie stuurde scheidsrechter Braamhaar ook Koevermans nog van het veld. Ondanks het numerieke nadeel koos AZ in de tweede helft vol voor de aanval. Verder dan de 2-1 van Jenner in de 78-ste minuut reikte het wanhoopsoffensief niet. De kampioensschaal werd Van Gaal en de zijnen op een presenteerblaadje aangereikt. Helaas. Kennelijk was de druk te groot.

PSV – Vitesse

Bijna was het Ronald Koeman gelukt. Vooraf zullen er maar weinig bookmakers hun geld hebben gezet op een ruime overwinning van zijn geplaagde elftal op het in theorie nog voor een plaats in het linker rijtje vechtende keurkorps uit Arnhem. Afellay (2 x), Cocu (penalty) en Simons tekenden een ruststand van 4-0 aan. Wat Aad de Mos tijdens de thee ook gezegd heeft, in de tweede helft liet Vitesse zo mogelijk nog meer over zich heen lopen. Alsof de wedstrijd verkocht was. Na 90 minuten en 3 minuten naspeeltijd blies scheidsrechter Jol het verlossende eindsignaal. 9-0 (nog eens Cocu, Alex – uit een hoekschop, Koné – 2x en Kluivert). Een korfbaluitslag. Maar niet genoeg, gezien de ontwikkelingen op de andere velden. En zo eindigt het seizoen van PSV, een ploeg die nog maar kort geleden niet te achterhalen leek, als een Griekse tragedie: met een lach in een traan. Het kampioenschap leek al binnen, maar de bekoring won.

Willem II – Ajax

Henk ten Cate had er geen geheim van gemaakt: zijn gevoel zei hem dat Ajax kampioen zou worden in Tilburg. Hij had het naar eigen zeggen al beweerd toen PSV nog 11 punten voor stond. Niet alleen omdat het waar was, voor zijn gevoel dan. Ook vanwege de psychologische oorlogsvoering, natuurlijk. Maar toen het erop aankwam in Tilburg bleken de godenzonen uit Amsterdam toch gewoon sterflijk. De noodzaak om met grote cijfers te winnen legde de mannen van Ten Cate lam. Huntelaar raakte een keer de lat, uit een clutch. Verder muntte Ajax uit in balverlies. Babel bleef onbegrepen, maar wat wil je ook met een naam die tot spraakverwarring leidt? Man van de wedstrijd werd Stekelenburg. De doelman was het die er uiteindelijk nog een punt uitsleepte voor de Amsterdammers. Dag, titel, misschien was je gewoon te dichtbij.