Twitter

Follow Ep_Meijer on Twitter

dinsdag, februari 05, 2008

Volksgericht

Zo, dan nu de andere kant van de zaak. Je zult maar in de schoenen (niet het weggegooide paar) van Joran van der S. staan, zeg! Er is niemand ter wereld die je van een strafbaar feit kan betichten, maar toch word je voor een publiek van ruim 7 miljoen tv-kijkers (bijna de helft van alle Nederlanders!) genadeloos neergezet als een groot kind dat al blowend alleen maar aan zichzelf denkt en willens en wetens een 19-jarige Amerikaanse heeft laten verdwijnen.

Advocaat S. bevestigde het gisteravond bij De Wereld Draait Door: juridisch gezien is er niets met de zogenaamde bekentenis te beginnen. Joran van der S. blijft in strafrechtelijk opzicht onschuldig aan de verdwijning van Natalee H. Het tegendeel is bij gebrek aan een lichaam namelijk niet te bewijzen.

Intussen heeft de publieke opinie zijn oordeel klaar. Op het Hyves-profiel van ene Joran van der S. kwamen gisteren honderden hate mails binnen. Op de tv verklaarde een anonieme vrouw dat hij maar beter niet haar pad moest kruisen. Ze zou hem namelijk zo vermoorden. Joran van der S. zit ondergedoken, blijkt uit Teletekst. Dat is maar goed ook. Als hij zich in het openbaar vertoont loopt hij het gevaar gelyncht te worden.

Peter R. de V. noemt zichzelf een misdaadjournalist. Hij is verre van objectief. Integendeel zelfs. Hij verheft zijn eigen oordeel tot absolute waarheid met gedachtesprongen die misschien in een kroeg werken, maar nooit in een rechtszaal. Als slagroom op de taart laat hij de moeder van Natalee H. een vloek uitspreken in zijn programma. Joran van der S, verklaart ze met heel veel begrijpelijke tranen, verdient het niet meer om te leven, van nu af aan verkeert hij in de hel.

Als u het mij vraagt heeft Joran van der S. iets te verbergen. Misschien heeft hij een pilletje in het drinken van Natalee H. gedaan. Misschien heeft hij haar gewurgd of de hersens ingeslagen. Waarom anders heeft hij niet 112 gebeld toen ze onwel werd?

Dat alles laat onverlet dat iemand in ons rechtssysteem onschuldig is tot het tegendeel bewezen wordt. Peter R. de V. is een volksmenner. Niet voor niets heeft hij een mislukte poging gedaan om de politiek in te gaan. Hoe erg het ook is wat Joran van der S. al dan niet met het lichaam van Natalee H. heeft gedaan, in deze zaak speelt ook het ego van Peter R. de V. een rol, al was het maar vanwege een glas rode wijn dat hij in zijn gezicht kreeg.

Nederland is het wilde westen niet. Mensen hebben recht op een eerlijk proces, ook al heten ze Joran van der S. en betonen ze zich voor een verborgen camera nog zo gewetenloos. Het gaat niet om de kijkcijfers, Peter R. de V, het gaat om de waarheid. Maar of die ooit boven tafel komt?