Twitter

Follow Ep_Meijer on Twitter

maandag, september 29, 2008

Geen paniek, de hemel valt naar beneden

Vannacht heeft onze minister van Financiën 4 miljard Euro besteed aan een minderheidsbelang van 49 procent in Fortis. Sindsdien is deze bank op het Damrak
23,6 procent minder waard geworden en daarmee ook ‘onze’ vier miljard. Om precies te zijn heeft Wouter Bos vandaag bijna een miljard Euro van onze belastingcentjes verspeeld.

In sommige landen is gokken verboden.

De vrije markt loopt soepel zolang er gegroeid blijft worden. Zodra er twijfel ontstaat gaat het mis. Voor je het weet zijn je geld en je huis geen habbekrats meer waard.

In de middeleeuwen was de geldhandel slechts weggelegd voor het uitschot, onderaan de stadsmuren. Nu vervuilen de banken en de verzekeraars de horizon van onze stadscentra met hun gelikte peniskokers.

We hebben ze met open armen ontvangen, want we werden er allen rijker van, de topmanagers nog het meest. We hebben toegelaten dat ze hun tentakels tot in de haarvaten van onze samenleving uitstrekten. Ze bemoeien zich met cultuur, sport en zelfs de zorg en het onderwijs. We zijn met open ogen in hun mooie beloftes gestonken.

En nu?

De spil van de vrije markt, het bankwezen, zit in het slop. Om te bewijzen dat er nog vertrouwen is, moet Fortis ten dele genationaliseerd. Anders treedt wellicht een domino-effect op. Wat volgt, een energiemaatschappij waar ingegrepen moet worden? Nog even en de goede, oude kolchozen worden van stal gehaald.

Laten we wel wezen. Geld is vies. Dat is altijd al zo geweest. Lieden die zich met geldhandel inlaten, willen per definitie meer, hoe vuil de handen ook worden (want die kun je wassen in tegenstelling tot je ziel). De vrije markt gaat ten onder aan inhaligheid. Hadden die topmanagers niet gewoon Monopoly kunnen blijven spelen?


© Ep Meijer 2008

Geen opmerkingen: