Twitter

Follow Ep_Meijer on Twitter

donderdag, september 27, 2007

De machine

Hij beslaat een ruimte van twintig bij tachtig meter en sorteert woningtextiel op postcode. Hij is een machine.

Hij beslaat een ruimte van twintig bij tachtig meter en er zijn minimaal vijf uitzendkrachten nodig om hem te bedienen. Twee man gooien tapijt- of gordijnrollen op een band. Een derde scant ze. De laatste twee rapen.

Hij is een machine. Hij zou op werk moeten besparen. Maar dat doet hij niet. Vorige week hadden klanten hun bestellingen te laat doorgegeven of zoiets. Bijgevolg moesten we het werk met de hand doen, zonder machine. We waren anderhalf uur eerder klaar. Dat zit zo. Voor de machine aan het werk kan, moet er voorgesorteerd worden. Vier man zijn er zeker een uur mee bezig.

Zonder machine hoort het voorsorteren bij het proces. Met andere woorden, wij, de uitzendkrachten, dragen de tapijt- en gordijnrollen rechtstreeks naar de voorlopige plaats van bestemming. Dus zijn we eerder klaar. De machine is een overbodige schakel. Met machine moeten we de tapijt- en gordijnrollen twee keer verplaatsen, zonder slechts eenmaal.

Hij is een machine. Hij beslaat een ruimte van twintig bij tachtig meter. Misschien dat hij een ziel heeft en een historisch besef. Zonder machines was de industriële revolutie nooit geslaagd. Het ging om groei en mensen werden nummers. Meer voor minder.

Hij is een machine. Er zijn minimaal vijf man nodig om hem te bedienen. Wie weet is hij er alleen maar om uitzendkrachten aan uren te helpen.

Lang leve de machine!

Geen opmerkingen: